štvrtok 4. augusta 2016

Utečme jarnej únave

Poznáme to dobre. S prvým jarným slniečkom, ktoré nás tak optimisticky motivuje, sa zrazu cítime malátni, unavení, je to každoročný prirodzený stav organizmu, ktorému dochádzajú zásoby vitamínov a dostáva sa do kritickej fázy, keď sa môže stať ľahkou obeťou chrípky alebo prechladnutia. Už naši predkovia si vedeli z prírody v maximálnej miere brať živé vitamíny, ktoré im dodávali v zimných mesiacoch energiu. Napríklad každý večer konzumovali hrozno z jesennej úrody aspoň do konca decembra, kým malo dostatok „života a sily“. Súčasťou zimnej večere bola prípadne miska kyslej kapusty alebo mrkva postrúhaná s cibuľou a poliata lisovaným olejom. Obľúbená bola aj postrúhaná čierna repa zmiešaná so soľou, medom a citrónom. Keď už sme si jedálny lístok v počas zimných mesiacov neobohacovali podobnými vitamínovými bombami, tak sa môžeme aspoň inšpirovať očistnými kúrami, ktoré zbavia organizmus prebytočného tuku a škodlivých látok, ale aj rôznych zápalových ložísk a cýst. Ak netrpíte vážnou chorobou, môžete skúsiť trojdňový pôst spojený s pitím čistej vody a ovocných i zeleninových štiav. Prípadne môžete jesť celé ovocie a kombinovať s pitím zeleninových štiav. Podľa odborníkov to má ešte ďalšiu výhodu – človek vtedy stráca záujem o nezdravé osviežujúce nápoje ako káva, alkohol a konzervované šťavy. Netreba to samozrejme preháňať a neodporúča sa prekračovať 2 – 3 dňový limit. Nič vám však nebráni očistnú kúru si v predjarnom období zopakovať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára