štvrtok 4. augusta 2016

Syry pre gurmánov

Vzdať sa tejto labužníckej pochúťky čo i len na jeden deň, to by Francúz určite nepripustil. Preto si zgustne aspoň na kúsku po každom obede a vychutnáva obľubenú značku pri pohári dobrého vína. Syry, či už tvrdé, plesňové alebo tavené, sa stali neoddeliteľnou súčasťou aj našich stravovacích návykov. Okrem výraznej charakteristickej chuti majú aj vysokú biologickú hodnotu. Obsahom bielkovín nezaostávajú za mäsom a dokonca vápnika majú viac. Najľahšie stráviteľné sú čerstvé syry, najmä tvarohové, ktoré používame aj pri príprave peny alebo nátierky, a mäkké, ktoré majú najvyšší obsah vody. Patria sem syry s bielou plesňou na povrchu a žltou hladkou kôrkou či syry s výraznou arómou. Súčasťou tavených syrov je mlieko, maslo alebo smotana a vyrábajú sa aj druhy ochutené bylinkami, orechmi, údeninami a korením. Charakteristickým predstaviteľom tvrdých syrov je ementál s typickými veľkými okami a s príjemnou orieškovo nasladlou chuťou. Známy je aj parmezán, ktorý v nastrúhanej podobe dopľňa väčšinu talianskych jedá. Polotvrdé syry eidamového typu tvarované do tehiel a blokov sa používajú často v studenej kuchyni na prípravu pomazánok a krémov, ale dopĺňajú aj mnohé omáčky,polievky a rôzne zapekané jedlá. Modré, čiže syry s vnútornou plesňou, sú výborné na chuťovky, šaláty i peny. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára