Pomaranče vložíme do nádoby s vodou, prikryjeme a necháme niekoľko hodín postáť, pričom aspoň trikrát vodu vymeníme. Múku dáme na dosku, v strede urobíme priehlbinu a do nej dáme 4 žĺtka a 120 g helie, vyšľahanej s cukrom. Spracujeme na hladké cesto, ktoré formujeme do bochníka, zabalíme do alobalu a necháme 30 minút v chladničke stáť. Zvyšnou heliou vymastíme tortovú formu s priemerom 22 cm. Cesto rozvaľkáme, vložíme do formy tak, aby pokrývalo aj boky formy. Potom cesto popicháme na niekoľkých miestach vidličkou, dáme naň pergamenový papier, ktorý pokryjeme vrstvou suchých strukovýn. V rúre predhriatej na 180º C tortu pečieme 3é minút. Potom papier so strukovinami vyberieme a tortu vložíme naspäť do rúry a ešte 10 minút pečieme. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Žĺtka zmiešame s cukrom a maizenou, primiešame do nich teplé mlieko so šľahačkovou smotanou. Dáme na mierny oheň a pri stálom miešaní varíme, kým krém nezačne hustnúť. Potom vypneme horák a do krému primiešame 2 polievkové lyžice pomarančového likéru curacao a postrúhané mandle. Necháme krém vychladnúť. Potom ho nalejeme na upečené tortové cesto. Pomaranče dobre vyutierame a pokrájame na plátky. Rozložíme ich po obvode torty a do stredu ich uložíme do tvaru kvetu. Do stredu kvetu položíme koktejlovú višňu. Potom zohrejeme päť vrchovatých lyžičiek marhuľovej želatíny, ochutíme pol pohárikom likéru curacao. Želatínou polejeme pomarančové plátky.
štvrtok 4. augusta 2016
Pomarančová torta
230 g múky.,140 g helie., 6 žĺtkov., 110 g práškového cukru., 0,1 l pomarančového likéru (curacao)., 3 - 4 menšie pomaranče., 250 g mlieka., 5 cl šľahačkovej smotany., 30 g škrobovej múčky (maizeny)., 80 g kryštálového cukru., 70 g lúpaných mandlí., marhuľová želatína (15 g kelímok)., kandizovaná višňa (alebo iné okrúhle ovocie).,
Pomaranče vložíme do nádoby s vodou, prikryjeme a necháme niekoľko hodín postáť, pričom aspoň trikrát vodu vymeníme. Múku dáme na dosku, v strede urobíme priehlbinu a do nej dáme 4 žĺtka a 120 g helie, vyšľahanej s cukrom. Spracujeme na hladké cesto, ktoré formujeme do bochníka, zabalíme do alobalu a necháme 30 minút v chladničke stáť. Zvyšnou heliou vymastíme tortovú formu s priemerom 22 cm. Cesto rozvaľkáme, vložíme do formy tak, aby pokrývalo aj boky formy. Potom cesto popicháme na niekoľkých miestach vidličkou, dáme naň pergamenový papier, ktorý pokryjeme vrstvou suchých strukovýn. V rúre predhriatej na 180º C tortu pečieme 3é minút. Potom papier so strukovinami vyberieme a tortu vložíme naspäť do rúry a ešte 10 minút pečieme. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Žĺtka zmiešame s cukrom a maizenou, primiešame do nich teplé mlieko so šľahačkovou smotanou. Dáme na mierny oheň a pri stálom miešaní varíme, kým krém nezačne hustnúť. Potom vypneme horák a do krému primiešame 2 polievkové lyžice pomarančového likéru curacao a postrúhané mandle. Necháme krém vychladnúť. Potom ho nalejeme na upečené tortové cesto. Pomaranče dobre vyutierame a pokrájame na plátky. Rozložíme ich po obvode torty a do stredu ich uložíme do tvaru kvetu. Do stredu kvetu položíme koktejlovú višňu. Potom zohrejeme päť vrchovatých lyžičiek marhuľovej želatíny, ochutíme pol pohárikom likéru curacao. Želatínou polejeme pomarančové plátky.
Pomaranče vložíme do nádoby s vodou, prikryjeme a necháme niekoľko hodín postáť, pričom aspoň trikrát vodu vymeníme. Múku dáme na dosku, v strede urobíme priehlbinu a do nej dáme 4 žĺtka a 120 g helie, vyšľahanej s cukrom. Spracujeme na hladké cesto, ktoré formujeme do bochníka, zabalíme do alobalu a necháme 30 minút v chladničke stáť. Zvyšnou heliou vymastíme tortovú formu s priemerom 22 cm. Cesto rozvaľkáme, vložíme do formy tak, aby pokrývalo aj boky formy. Potom cesto popicháme na niekoľkých miestach vidličkou, dáme naň pergamenový papier, ktorý pokryjeme vrstvou suchých strukovýn. V rúre predhriatej na 180º C tortu pečieme 3é minút. Potom papier so strukovinami vyberieme a tortu vložíme naspäť do rúry a ešte 10 minút pečieme. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Žĺtka zmiešame s cukrom a maizenou, primiešame do nich teplé mlieko so šľahačkovou smotanou. Dáme na mierny oheň a pri stálom miešaní varíme, kým krém nezačne hustnúť. Potom vypneme horák a do krému primiešame 2 polievkové lyžice pomarančového likéru curacao a postrúhané mandle. Necháme krém vychladnúť. Potom ho nalejeme na upečené tortové cesto. Pomaranče dobre vyutierame a pokrájame na plátky. Rozložíme ich po obvode torty a do stredu ich uložíme do tvaru kvetu. Do stredu kvetu položíme koktejlovú višňu. Potom zohrejeme päť vrchovatých lyžičiek marhuľovej želatíny, ochutíme pol pohárikom likéru curacao. Želatínou polejeme pomarančové plátky.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára