štvrtok 4. augusta 2016

Čokoládová pochúťka

125 g čokolády., 200 g hladkej múky., 100 g kryštálového cukru., 180 g masla., 2 žĺtky., 150 g pomletých lieskových orechov.,
Čokoládový krém: 5 žĺtkov 150 g práškového cukru., 50 g hladkej múky., 500 ml mlieka., 150 g najemno posekanej čokolády., 250 ml smotany na šľahanie (33%)., vanilínový cukor.,
K tomu: mandľové lupene.,
Čokoládu rozpustíme nad parou. V miske zmiešame múku, orechy a cukor, všľaháme maslo a žĺtky a primiešame rozpustenú čokoládu. Vypracujeme hrudku a dáme odležať 2 hodiny do chladničky. Po odležaní cesto vyvaľkáme a vyložíme ním dno aj boky formy. Pečieme pri teplote 180º C asi 10 - 20 minút.
Čokoládový krém: Posekanú čokoládu dáme do misky. Žĺtky vyšľaháme s jednou tretinou cukru. Všľaháme múku. Mlieko a cukor privedieme k varu pomaly premiešame žĺtky s múkou a za stáleho miešania varíme aspoň 2 minúty. Horúcu hmotu vylejeme do misky s čokoládou a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Vzniknutý čokoládový krém necháme mierne ochladnúť.
Mierne ochladnutý čokoládový krém rozotrieme na korpus a necháme stuhnúť. Vychladenú smotanu (5 - 6º C) vyšľaháme s vanilínovým cukrom do tuha. Stuhnutú tortu potrieme šľahačkou. Na suchej panvici opražíme mandľové lupene a po vychladnutí nimi posypeme vrch a boky torty.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára